maanantai 25. lokakuuta 2010

Hei.

Olen myös mukana hankkeessa, Keski-Suomen Kirjailijoiden työllistämänä. Ideana on kartoittaa äänirunouden mahdollisuuksia työpajassa valmisteltavien esitysten sekä muiden äänirunoteosten avulla. Samalla on tarkoitus laajentaa Keski-Suomen Kirjailijoiden ja erityisesti Kirjailijatalon toimintaa, niin että koettaisiin mahdollisuus tilaan, jossa eri teokset (erityisesti kirjalliset) eivät olisi niinkään lajityypillisesti eristäytyviä alueita kuin toisiaan pölyttäviä, ikään kuin lajien keskisiä välitiloja. Uskon että tämä on mahdollista juuri Jyväskylässä, jonne on viime vuosina muodostunut elävää runoutta kuunteleva ilmapiiri.

Projekti jakautuu useisiin eriäviin haaroihin, johtuen hieman erilaisista pyrkimyksistä ymmärtää runous äänenä.

-Erään improvisaatiomusiikkiin ja tanssiin keskittyneen kollektiivin kanssa teemme yhteistyötä niin, että runous on osa kokonaisuutta luentana tai puheena musiikin ja tanssin rinnalla. Luvassa on esityksiä eri puolilla. Pienemmällä kokoonpanolla esiinnymme mm. ensi perjantaina Turun Aboa Vetus & Ars Nova -museon Äännös! -tapahtumassa.

-Asemanttinen äänirunous keskittyy puheen ja äänteiden materiaalisiin ulottuvuuksiin, pyrkien hylkäämään kielen semanttiset puolet osittain tai kokonaan. Työpajassa valmistelemme paraikaa esitystä esitettäväksi Oriveden Opiston International Conference on Creativity and Writing -tapahtumaan, jonne saapuu myös kansainvälisiä äänirunouden tekijöitä Wienin Runouskoulusta. Esitys tullaan varmaankin toisintamaan myös Jyväskylässä.

-Työpajassa noin muuten pyrimme tekemään erityisesti äänitemuotoisia äänirunoja, käyttäen hyväksi kaikkea mahdollista tekniikkaa. Työpajaa on määrä jatkaa ainakin keväälle asti, ja se on avoin kaikille kiinnostuneille.

Muita projektin osia sekä mainittujen etenemistä valotan myöhemmin.

Terveisin
Olli-Pekka

1 kommentti:

  1. Hei! Kiinnostavaa kuulla, että teette tallenteen. Voisimmeko vaihtaa kokemuksia tallenteiden tekoon pyrkivistä pajoista sähköpostitse? Mistä saat tekniikan? Miten kaikki sujuu ylipäänsä? jne. mapakinn@hotmail.com

    VastaaPoista