perjantai 15. lokakuuta 2010

Juurien tilasta

Olen nyt kaksi viikkoa toiminut Juuret- projektin tuottaja ⎯ ohjaajana. Jo nyt voin todeta, että taidetoimikunnan apuraha on hyvällä tavalla mahdollistanut asioiden järjestäytyneemmän hoitamisen.
Projektimme päärahoitus tulee Suomen kulttuurirahaston Myrsky-hankkeesta, jonka perimmäinen tarkoitus on tarjota nuorille mielekästä toimintaa ja uutta sisältöä elämään kulttuurin ja taiteen avulla. Meillä tämä tarkoittaa jatkuvaa esityksiin tähtäävää harjoitustoimintaa sekä työpajatoimintaa, jossa ei välttämättä valmisteta mitään valmista esitystä. Hieman kliseisesti voisi todeta, että kaikessa toiminnassa periaatteena on, että prosessi on tärkeämpi kuin lopputulos ja lopputulos on aina prosessinsa näköinen. Esitykset rakennetaan nuorten lähtökohdista. Ohjaajien tehtävä on saattaa osallistujia innokkaasti matkaan ja tarjota ammattitaitonsa ideoiden toteuttamiseen.
Haaveenani olisi, että jokaisella alueen nuorella olisi asuinpaikasta tai elämäntilanteesta huolimatta mahdollisuus harrastaa esittäviä taiteita. Tätä olemme lähteneet toteuttamaan paitsi keskustan alueella, myös sivukylillä. Aiemmin olemme vetäneet työpajoja Kalmarin ja Lanneveden alueilla ja nyt on alkamassa pajat Peltokylällä ja Linnankylällä. Seudut ovat valikoituneet sen mukaan, ettei alueella ole jo valmiiksi esitystaiteellista harrastustarjontaa.
Tämän puolivuotisen tarkoitus olisi luoda Juurille sellaiset pohjat, jolta toimintaa voitaisiin ensi vuonna loppuvan rahoituksen jälkeen jatkaa. Yksi tärkeimmistä asioista tällä tiellä on tila. Tällä hetkellä saamme käyttää lukion taideaineitten yläkerrassa sijaitsevaa luokkaa. Tila ei kuitenkaan ole ongelmaton ensinnäkään siksi, että se sijaitsee koululla. Profiloituminen koulun yhteyteen luo toiminnalle kerhomaisen leiman, eikä tilaan synny suhdetta, joka edesauttaisi vakiintuvaa toimintaa. Toisekseen ilmanlaatu ei kaikkia kriteereitä täytä. Kolmanneksi tila on esitystoimintaan kelpaamaton.
Keväällä olin toiveikas kaupungin omistaman, aikaisemmin työttömien kahvilana toimineen tilan suhteeen. Sitä käytännössä lupailtiin käyttöömme, ellei muuta tarvetta löytyisi. Nyt syksystä alkaen tila on toiminut kaupungin talonmiehen varastona. Että näin.
Kertoilen jatkossa kuinka homma etenee. Varsinaiseen toimintaamme voi käydä tutustumassa täällä: www.hysterianjuuret.blogspot.com

t,pasi

ps. Pari kuvaa viime vuoden musikaalista Kenkää!.Kuvat on ottanut Vesa Minkkinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti